Weert

Oude Markt

Bomen nieuw leven inblazen

Midden in het centrum van Weert stonden drie Gleditsia’s, ongeveer in de maat 80-90, die al jaren niet meer wilden groeien. Sterker nog, er trad kroonsterfte op en een groot gedeelte van de kroon was al weggevallen. Na onderzoek bleek dat de bomen in het verleden wel bomenzand hebben meegekregen, maar dat dat totaal verkeerd was aangebracht en later sterk is verdicht. Daarnaast was er een natuurstenen verharding aangebracht die totaal gesloten was, en waar de derde grootste kermis van het land op kwam te staan. Kortom de bomen stonden in een veel te kleine groeiplaats zonder water en zonder zuurstof.

Nadat deze gebreken waren geconstateerd mocht TGS een plan opstellen om de groeiplaats rendabel (lees: voedend) te maken voor de bomen, maar met behoud van de dichte, natuurstenen verharding. Dit werd een plan voor een groeiplaats opgebouwd uit het Permavoid® Capillaire Irrigatie Systeem 85s, Bomenzand 500 en de Permavoid® Sandwich Constructie 150. Er is een groeiplaats gerealiseerd waarin drie nieuwe Gleditsia’s, in dezelfde maat als de voorgaande bomen, zijn terug gekomen.

De civiel aannemer heeft een ruime groeiplaats van 10 x 10 meter uitgegraven, waarna de firma Herman Vaessen de groeiplaats weer kon gaan opbouwen. Maar ja, Weert is een oude stad en we kwamen natuurlijk weer wat spannends tegen. Dit keer een Romeinse put. Gelukkig konden we met de groeiplaats schuiven zodat het werk met slechts lichte vertraging door kon gaan.

Lees meer

Maar ook het rioolsysteem lag hoger dan verwacht. Aldus moest het Permavoid® Capillaire Irrigatie Systeem 85s (PCIS 85s) in twee delen worden aangelegd en gevoed. Aan beide zijden van het riool is een gedeelte van het PCIS 85s systeem aangelegd, beide met een apart overstortsysteem. Met de huidige ontwikkeling is dit niet meer noodzakelijk, maar in 2016 waren de innovaties nog niet zo ver.

Het water hebben we van het dak van de McDonalds afgekoppeld en het overschot aan water wordt nu via de beide overstort kokers rechtstreeks in het grondwater geïnfiltreerd. Deze diepte-infiltratie deden we op een diepte van 4,5 meter. Via het bomenzand verbinden we de beide passieve irrigatiesystemen aan elkaar en kunnen we één groeiplaats creëren die we in zijn geheel afdekken met een Permavoid® Sandwich Constructie 150 gevuld (PSC 150) met Sandwich Grond.

Er is een extra funderingslaag aangebracht vanwege het feit dat er iedere september een grote kermis op het plein komt te staan en dat er een natuurstenen verharding wordt toegepast. Dit heeft als consequentie dat tweederde van de kluit boven de Permavoid® Sandwich Constructie 150 systeem uitstak. De boomroosters moesten opnieuw worden gebruikt en het bleek dat de betonbanden, waar het rooster op moest rusten, praktisch tegen de kluit aanstonden. Dit was dus wel spannend, want hoe snel zullen de boomwortels zich onder de Permavoid® Sandwich Constructie gaan ontwikkelen?

Het was verrassend om te zien hoe snel de boomwortels zich onder de Permavoid® Sandwich Constructie ontwikkelden. Uiteraard is het noodzakelijk dat in het begin, gedurende ca. drie maanden, water op de kluit moet worden gegeven. Ná die drie maanden is dat (in het eerste jaar na aanplant) bijna niet meer nodig. In het tweede groeiseizoen zat het water geven van de bomen al niet meer in het werkproces. De bomen hebben in de zomer van 2018 geen water gekregen. Wel hebben de bomen in mei een paar flinke buien gekregen, maar daarna trad een lange periode van grote droogte aan. In augustus 2018, toen de meeste bomen in Nederland last hadden van de droogte, stonden de drie bomen op de Oude Markt er schitterend bij. Tijdens die gehele droogteperiode profiteerden de bomen van de buien in mei.

Ook nu nog ontwikkelen de bomen zich geweldig in het centrum van Weert. De terrassen floreren onder het bladerdek van de bomen. Het plein ligt er prachtig bij. Ook is aangetoond dat de bomen heel blij zijn met de McDonalds. Bij iedere regenbui wordt de groeiplaats gevuld met water wat van hun dak afkomt en vervolgens in droge periodes wordt gebruikt. De kronen van de bomen ontwikkelen zich volledig en vervullen hun koelende taken. In de schaduw van de boom bestellen mensen nog een extra verkoelend drankje.

Gebruikte systemen

 • Aanleg: 2016
 • Groeiplaatsen vernieuwen/verbeteren
 • Drie bomen (Gleditsia’s) behouden
 • Dichte natuurstenen verharding behouden
 • Moeilijkheid: Romeinse put
 • Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 85s
 • Permavoid® Sandwich Constructie 150
 • Bomenzand 500
 • Sandwich Grond
 • Uitstekende ontwikkeling bomen
  (ondanks lange droogte in 2018)
 • Afkoppelen water van dak
  (t.b.v. voeden bomen op plein)