Roeselare

De Munt

Verschil moet er zijn!

De stad Roeselare (België) is bezig met een inhaalslag om de binnenstad meer te vergroenen. Tijdens een renovatie kort voor onze komst was duidelijk een slag gemist om groen in de stad aan te brengen. Het was een uitdaging om het plein De Munt te vergroenen. Het is namelijk een verhard plein in het centrum van de stad. Onder het plein is een parkeergarage en het is dus niet mogelijk om contact te maken met het grondwater. Om toch het toekomstige groen een kans op slagen te geven liet de ontwerper Lieve Vereecke van Tielt Tuin en Landschapsarchitectuur zich inspireren door het project Orlyplein in Amsterdam. Hij wilde graag een passief irrigatiesysteem onder de leeflaag aanleggen om zoveel mogelijk water (wat in de border valt) vast te houden voor het groen.

 

Lees meer

Helaas was het budget niet bijzonder groot dus het werk spitste zich vooral toe op de groeivakken zelf. Het was dan ook niet mogelijk om een verbinding te maken tussen de twee afzonderlijke bakken. Het was ook jammer dat de smalle bak niet in zijn geheel met het Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 85s kon worden ingevuld. Door verbindingen van de parkeerkelder en de buitenlucht was het niet realiseerbaar om één systeem in zijn geheel aan te leggen wat waterpas zou kunnen liggen. Dit had het gevolg dat het project uit 3 delen bestond. Een deel werd optimaal met een flinke buffercapaciteit opgebouwd. Een ander deel had een beperkte buffercapaciteit, omdat er niet veel ondergrondse ruimte beschikbaar was en omdat er geen verbinding was gemaakt met het grote veld. In het derde deel gebeurde niets.

In juli 2018, een paar maanden na de aanleg, werd heel goed duidelijk wat het verschil is tussen een groeiplaats met een passief irrigatiesysteem mét voldoende buffer, één met onvoldoende buffer en één zonder buffer.

De eerste twee foto’s in de fotogallery vertellen meer dan duizend woorden.

Gebruikte systemen

 • Aanleg: 2017
 • Vergroening van plein De Munt
 • Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 85s
 • Tijdens droogtes duidelijk verschil tussen:
  Groeiplaats mét voldoende waterbuffer
  Groeiplaats zonder waterbuffer
  (zie eerste 2 foto’s in fotogallery)
 • Geïnspireerd door project Orlyplein Amsterdam

De eerste twee foto’s tonen heel duidelijk wat het verschil is tussen:

 

 • Een groeiplaats met een passief irrigatiesysteem mét voldoende buffer
 • Eén met onvoldoende buffer, en
 • Eén zonder buffer