Heerlen

Maanplein

Winnaar ‘Boomproject van het Jaar 2017’

Het Maanplein is een onderdeel van het project Maankwartier in Heerlen. Het project bestaat uit drie delen: de noordzijde, zuidzijde van het station en de overzijde van het spoor. Het ontwerp is van kunstenaar Michel Huisman. Dhr. Huisman heeft een prachtig mooi nieuw stukje stedelijk gebied van Heerlen ontwikkeld. Het is een plek waar de dynamische stad bij elkaar komt. We hebben het dan over het station, de winkels, cafés, hotels kantoren en woningen. De mensen komen er graag om te verpozen, muziek of fotoreportages te maken.

Lees meer

Het Maanplein is het noordelijkste gedeelte van het project dat aansluit op de Plaat. De Plaat is een plein boven het spoor en loopt over in het zuidelijke gedeelte dat tegen de oude binnenstad aan ligt. De sfeer is te benoemen als een mediterraan oud industrieel gebied. Het is omgevormd tot een prachtig woon-, werk- en recreatiegebied. Het feit is echter dat het hele gebied zeer recent ontwikkeld en aangelegd is maar dat een bezoeker dit niet zal waarnemen. Onder het Maanplein is een winkelcentrum aangelegd en twee lagen parkeerdekken.

Het Maanplein is bedoeld als een doorvoerroute voor mensen naar en van het station en de oude binnenstad. Het is zo ontwikkeld en ingericht dat de passanten op deze plek uitgenodigd worden om te relaxen en elkaar te kunnen ontmoeten.

De uitvraag

De uitvraag was om bomen op het dak te planten. In deze (schijnbaar) simpele vraag zijn de volgende uitdagingen verwerkt:

 • De dekking, de zone tussen het dak en het uiteindelijke maaiveld, is maximaal 40 cm.
 • Het was een wens om het water-irrigatiesysteem automatisch en zonder extra techniek of onderhoud te laten werken.
 • Het is op een gesloten dak met een dekking van slechts 40 cm onmogelijk om (regen)water met de huidige technieken af te voeren. De leidingen kunnen met een dekking van minimaal 30 cm eventueel vervormen.
 • De wens was er om bomen in de maat 80-90 aan te planten. Probleem is echter dat deze bomen een kluitmaat hebben van 100 tot 120 cm diep.
 • Tussen de gebouwen zijn er openingen die voor windoverlast (draai- en valwinden) zorgt.

De oplossing

Op het gehele dak van het gebouw is een watermanagementsysteem aangelegd waarin het hemelwater kan worden opgevangen. Het water komt via vijf kolken in het systeem en kan zich onder de verharding verplaatsen. Onder de creëerde terpen, waar de bomen in staan, kan een grote hoeveelheid water vastgehouden worden. Het water wordt door een speciaal ontwikkeld substraat omhoog gezogen. Zo ontstaat er zowel in het watermanagement-systeem als in de terp een waterbuffer.

Er kan nu kostbaar regenwater ter plekke vastgehouden worden, ook als het water niet in het juiste seizoen voor de bomen valt. De bomen kunnen het water verbruiken op het tijdstip wanneer zij het nodig hebben. Periodes van droogte worden ondervangen omdat er ook in het substraat voldoende vocht is opgeslagen; er is een constant bodemvochtgehalte.

Wanneer er na forse regenbuien een overschot aan water ontstaat, zal het water in het irrigatie-gedeelte overlopen, waar het rustig afgevoerd wordt naar de rand van het dak en afgewaterd kan worden. Er zijn dus geen afvoeren meer in het dak verwerkt waardoor er geen risico is op potentiële lekkage.

Het unieke aan dit project is dat er prachtige bomen op een vrijwel onmogelijk locatie staan, maar dat de groeiomstandigheden toch optimaal zijn. De bomen vormen de sleutel tussen bouwkundig vernuft, sfeer en leefbaarheid op het plein.

Inmiddels is het Maanplein een prachtig voorbeeld van hoe een stad van de toekomst gebouwd zou moeten worden: klimaat-adaptief.

Download hier het informatieblad van het project Maankwartier in Heerlen.

Bekijk de video over de aanleg van het Maanplein op YouTube.

 

Winnaar ‘Boomproject van het Jaar 2017’

Maanplein Heerlen is in 2017 tijdens de Dag van de Openbare Ruimte tot winnaar uitgeroepen van de prijs ‘Boomproject van het Jaar 2017’ van de VHG Vakgroep Boomspecialisten. Het eindoordeel van de vakjury luidde als volgt: “Het waarom van dit project is heel duidelijk en mag groenbeheerders en boomspecialisten in het land inspireren om bomengroen te zien als een waardevol deel van een groter geheel, met een groter doel”. Leest meer in het gehele juryrapport.

Gebruikte systemen

 • Aanleg: 2015 – 2016
 • Winnaar ‘Boomproject van het jaar 2017’
 • 2800 m²
 • Onderdeel van Project Maankwartier
 • Sluit aan op plein (de Plaat) boven spoor
 • Permavoid® Capillair Irrigatiesysteem 85s
 • Daktuingrond
 • Vijf kolken
 • Uitvraag: bomen op dak planten
  (vrijwel onmogelijke situatie)
 • Gesloten dak, slechts 40 cm dekking
 • Waterberging over gehele plein