Hattem

Kerkplein

Lastige locatie voor bomen

In het pittoreske stadje Hattem op de Veluwe moesten de beeldbepalende kastanjebomen vervangen worden voor nieuwe bomen. Dit was een hele uitdaging, in de wetenschap dat de natuurlijke watervasthoudendheid van de bodem nihil is. Daarnaast is in het nieuwe ontwerp van het Kerkplein, dat ontworpen is door OKRA Landschapsarchitecten, uitgevoerd door REKO Grondverzet- & Wegenbouwbedrijf uit Raalte en ondersteund door Hoveniersbedrijf Ter Riele B.V., de verharding niet echt water- en zuurstofdoorlatend en is het noodzakelijk om de nieuwe bomen te helpen bij hun ontwikkeling.

Er is gekozen voor een gecombineerde groeiplaats met onderin een fundering van het Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 85s (PCIS 85s) en TGS-Bomenzand 500, en bovenin de Permavoid® Sandwich Constructie 150 (PSC 150). De verharding bestaat uit gesloten natuursteen, waardoor er water noch zuurstof in de groeiplaats kan komen. Daarom is ervoor gekozen om het regenwater van de kerk af te koppelen en te gebruiken om de groeiplaats te voeden met water. Dit laatste geschiedt door middel van het Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 85s.

De ontluchting van het PCIS 85s systeem loopt via de PSC 150 waardoor de lucht kan ontsnappen als het systeem volloopt met water. Maar het zorgt er tevens voor dat er verse zuurstof in de groeiplaats kan komen.

Lees meer

De groeiplaats is ingevuld met TGS-Bomenzand 500 en wordt beschermd door de Permavoid® Sandwich Constructie 150, die ingevuld is met TGS-Sandwich Grond. Het mooie van de Sandwich Grond is dat die een (voedende) bosstrooisel nabootst.

De bomen, Sohora Japonica (tegenwoordig Styphnolobium Japonicum), zijn geleverd door Kwekerij Ebben. Het zijn de eerste bomen die in de combinatie van PCIS 85s en PSC 150 zijn geplant. Het aanzicht is nu prachtig. De bomen hebben zich wonderbaarlijk goed ontwikkeld ondanks het feit dat er geen water en zuurstof op een natuurlijke manier in de bodem kan komen.

Na het Orlyplein in Amsterdam is het Kerkplein in Hattem het tweede project dat in Nederland door TGS in de openbare ruimte is uitgevoerd.

Gebruikte systemen

 • Aanleg: 2016
 • Vervangen beeldbepalende kastanjes
 • Gesloten natuursteen als verharding
  (niet water- en zuurstofdoorlatend)
 • Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 85s
 • Permavoid® Sandwich Constructie 150
 • Bomenzand 500
 • Sandwich Grond
 • Water afkoppelen van kerk
 • Beluchtingssysteem