Haarlem

Vlooienveld

Bomen sparen op evenementenveld

In het oudste staatsbos van Nederland, Haarlemmerhout, ligt een veld omringd door monumentale bomen waaronder magnifieke statige beuken. Op dit veld wordt jaarlijks het Bevrijdingsfestival georganiseerd, maar ook andere evenementen. Met als nadelige gevolg dat de bodem helemaal verdicht raakt door de vele mensen die er op lopen en dansen.

Om de bomen te sparen en voor de toekomst te bewaren is het noodzakelijk de bodem waar de wortels in groeien te beschermen tegen verdichting. Deze zone ligt zowel net binnen de kroon, als ca. 2 meter buiten de kroon.

Om de bomen te beschermen is er een bodemlaag van ca. 15 cm verwijderd. In deze laag zitten alleen de wortels van het gras en (in mindere mate) het fijne wortelgestel van de bomen. De schade aan de bomen is dan ook minimaal.

Lees meer

De leeflaag van de bomen is door middel van een luchtcompressie-methode door de firma TFI losgebroken en geïnjecteerd met voedingstoffen en bodemleven-stimulerende producten. Daarna is er een drukspreidingslaag aangebracht in de vorm van de Permavoid® Sandwich Constructie 85 (PSC 85). Deze constructie voorkomt dat er nieuwe verdichting in de bodem kan optreden.

De combinatie van een wapeningstextiel, de Permavoid® Units die onderling door conische verbindingspennen zijn verbonden en de PermaTex die het geheel afsluit, zorgt ervoor dat alle krachten verspreid worden en niet de bodem ingaan. Deze constructie is tevens sterk genoeg om bij het opbouwen van evenementen het gewicht en de bewegingen van zwaar verkeer te kunnen dragen zonder te bezwijken.

Om de ontwikkeling van de bomen te stimuleren worden de Permavoid® Units gevuld met een mulchlaag op basis van beukenbladaarde. Deze methode is al veelvoudig beproefd in de boomverzorging om het juiste bodemleven te enten en de conditie van de beuken positief te ontwikkelen.

Op het PermaTex-textiel is het nu mogelijk om een kleine 10 cm teelaarde aan te brengen en in te zaaien. De wortels van het gras kunnen zich goed ontwikkelen en via de PSC 85 zelfs dieper de bodem in groeien.

Resultaat is dat de bomen zich uitstekend ontwikkeld hebben en dat er geen schade aan het het wortelgestel meer wordt aangebracht. Dat is nog eens vrijdansen!

Gebruikte systemen

  • Aanleg: 2012
  • Evenementenveld met statige beuken
  • Uitvraag: tegengaan verdichting van bodem
  • En: grote draagkracht i.v.m. opbouw events
  • Permavoid® Sandwich Constructie 85
  • Geschikt voor zwaar verkeer
  • Bestand tegen statische en zijwaartse krachten
  • Mulchlaag en teelaarde
  • Geen schade aan wortelgestel