Arnhem

Markt

Herinrichting Markt Arnhem

Bij de herinrichting van de markt in Arnhem was de wens van de gemeente om 3 moeraseiken te planten voor de kerk op de kop van het plein. Het plein wordt veelvoudig gebruikt voor de markt en evenementen, daarom is het wenselijk dat de prachtige natuurstenen verharding inclusief de bedriegertjes in zijn geheel gesloten zijn. Dat betekent dat alle voegen water- en luchtdicht zijn afgewerkt. Dit heeft als consequentie dat er geen water- en luchtuitwisseling met de bodem kan plaats vinden.

Lees meer

Om de bomen toch een kans te geven, is er een groeiplaats gebouwd uit een combinatie van drie systemen. We beginnen met een passief irrigatiesysteem waarmee we de waterhuishouding in de groeiplaats kunnen controleren. De basis van het Permavoid® Capillair Irrigatie systeem bestaat uit de Permavoid® 85 Singelshot gecombineerd met de PermaTexCap HP 300, de Permavoid® Flex 700 en de capillaire conen. Voor het opbouwen van de groeiplaats was het geen probleem dat er al diverse kabels en leidingen door de groeiplaats heen liepen. Het systeem is zo flexibel dat we onder de kabels en leidingen hebben kunnen werken. Het water wat het systeem voedt komt vanaf het dak van het provinciehuis. De overstort van het systeem is aangesloten op het riool wat vlak langs de groeiplaats loopt. Op deze manier kunnen we van ieder regenbui profiteren en kunnen we er tevens voor zorgen dat het teveel aan water vertraagd naar het riool loopt.

De leeflaag bouwen we in combinatie altijd op met TGS Bomenzand 500. Dit doen we nooit met de TGS Bomenzand 300, omdat dit systeem te capillaire is en de balans tussen water en zuurstof dan de verkeerde kant opslaat. De leeflaag wordt dan te nat. Boven op de leeflaag installeren we het derde systeem, de Permavoid® Sandwich Constructie 150. Dit is een druk verdelende constructie die er voor zorgt dat de draagkracht van het bomenzand wordt verhoogd. Tevens zorgt het er voor dat er ruimte is voor een bosstrooisel laag en dat er een natuurlijk toevoer van zuurstof in de bodem komt. Op het PSC 150 systeem komt een extra funderingslaag zodat de natuurstenen verharding stabiel ligt.

Het resultaat is inmiddels geweldig. De bomen zijn goed aangeslagen. Helaas heeft één boom de viering van de bekeroverwinning door Vitesse niet overleefd. De ontwikkeling van de andere bomen is daarentegen zeer positief en het beeld wordt ieder jaar mooier.

Gebruikte systemen

  • Aanleg 2016
  • Aanleg tussen/onder kabels en leidingen
  • Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 85s
  • Permavoid® Sandwich Constructie 150
  • Bomenzand 500
  • PermaTex Cap HP 300
  • Permavoid® Flex 700
  • Vertraagde waterstroom naar riool
  • Natuurstenen bestrating