Almelo

De Markt

Ook water van daken (her)gebruiken

Het centrum van Almelo is bezig met een grote herinrichting van de stad. De gedempte oude haven is weer terug en de straten worden opnieuw ingericht. Wat Almelo zeker ook niet vergeet is om te kijken naar de toekomst. Almelo is een stad midden in Twente, waar we het klimaat kunnen vergelijken met een landklimaat. De winters kunnen heel koud zijn, de zomers zijn vooral heel droog en heet. Zeker met het oog op de zomers moet het groen een belangrijke plaats hebben in de stad. Pilaren van groen zijn natuurlijk de bomen in de stad. Maar omdat bomen erg last kunnen hebben van de extremen van het klimaat is het belangrijk dat ze goede groeiplaatsen hebben en vooral: over water beschikken.

De gedachte ging dan ook uit naar circulair watermanagement, waarmee ook meteen mooi het riool wordt ontlast. Het terugbrengen van de haven vormde onderdeel van om het plan om regenwater te bergen.

Er is bewust voor gekozen om het water van de daken af te koppelen om, met behulp van een passief irrigatiesysteem, alle bomen van water te voorzien. Eén van de bomen in de stad krijgt de kans om uit te groeien tot een monumentale boom. Een Platanus Orientalis, oftewel de Oosterse plataan, die op de markt staat in een degelijke, toekomstbestendige groeiplaats; de Treebox HP. Treebox HP is een prefab en modulair systeem dat de boom de mogelijkheid biedt om zich te ontwikkelen zoals een boom in een open-grond-situatie dat zou doen.

Lees meer

De groeiplaats wordt goed beschermd door de betonnen dekplaten die op betonnen kruizen zijn geplaatst. Het mooie van deze constructie is dat door de krachtverdeling de ondergrond niet méér verdicht hoeft te worden dan 1,5 MPa. De zijwaartse krachten (dit zijn de krachten die bepalen of een groeiplaats draagkrachtig genoeg is voor het gebruik van de omgeving) worden gedeeltelijk door de betonnen kruizen opgevangen, maar ook door de permeabele zijwanden van Permavoid. Deze wanden rusten zowel tegen de voetplaten en de dwarsbalken aan, als tegen de dekplaten die de groeiplaats afdekken. Op deze manier is de constructie sterk genoeg om zowel de statische als de zijwaartse krachten op te vangen in de bodem. De open wand zorgt er tevens voor dat er een goede zuurstofhuishouding in de bodem plaatsvindt.

De grond in de groeiplaats wordt niet verdicht bij de installatie van de groeiplaats waardoor de bodem zal inklinken. Er ontstaat dus een tweede maaiveld onder de betonnen deksel. Deze open ruimte heeft een mogelijkheid om lucht te laten circuleren in de groeiplaats via de zijwanden. Het is natuurlijk wel noodzakelijk om voorzieningen te treffen om zuurstof in de groeiplaats te laten. Dat is met deze groeiplaats extra belangrijk omdat er een Permavoid® Capillair Irrigatie Systeem 150 (PCIS 150) onder zit. Zodra een flinke regenbui het systeem vult, moet de lucht in het systeem kunnen ontsnappen. Mooie bijkomstigheid is dat dat er ook gelijk ervoor zorgt dat de beluchtingsputjes, of zullen we ze ontluchtingsputjes noemen, schoon blijven. Daarnaast heeft het PCIS-systeem de capaciteit om ruim 3 m³ water vast te houden en ruim 5,5 m³ water in de bodemgrond te bufferen. Dit zorgt ervoor dat de boom eenvoudiger de droge periodes van het Twentse klimaat kan overbruggen. Bij iedere regenbui wordt het systeem weer volledig gevuld en zijn alle buffers weer maximaal gevuld.

Het mooie van dit systeem is bovendien dat de groeiplaats vrijwel geen onderhoud nodig heeft. In de eerste vier maanden van het eerste groeiseizoen na aanplant moet de boom water op zijn kluit krijgen om zo de tijd te krijgen om uit de kluit te komen. Daarna zit het enige onderhoud in het schoonhouden van de bezinkput. Een handeling die meegenomen kan worden met het reinigen van de kolken. Uiteraard zullen de bomen in de toekomst gesnoeid moeten worden. Een mooie klus voor de firma Donkergroen die deze boom, maar ook de andere bomen in het centrum, hebben geplant en de daarbij behorende nazorg uitvoert.

Al met al een mooie groeiplaats die aangeeft dat de stad wil investeren in duurzaam groen.

Gebruikte systemen

 • Aanleg: 2019
 • Water van daken gebruiken voor irrigatie
 • Circulair watermanagement
 • Één monumentale boom
 • Waterberging per groeiplaats: 3 m³
  (+ ruim 5,5 m³ bodemgrondbuffer)
 • Treebox HP
 • Permavoid Capillair Irrigatiesysteem 150
 • Kolken
 • Sterke constructie met hoge draagkracht
  (vangt statische én zijwaartse krachten op)
 • Luchtcirculatie in systeem